Csíksomlyói búcsú

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri szentmise a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.
A Római katolikus egyház hívei Csíksomlyón teljes búcsút nyerhetnek, ugyanis az a bűneit megvalló és bűnbánatot tanúsító hívő, aki a gyónás szentségének kegyelmi állapotában meglátogatja a kegyhelyet és ott meghallgatja a szentmisét, az elnyeri a bűnei megbocsátása után visszamaradt büntetések teljes elengedését is.

Ezer Székely Lány Napja

 

Az Ezer Székely Lány Napját először 1931-ben Domokos Pál Péter néprajzkutató kezdeményezésére rendezték meg. Azt tartotta, hogy az idegenbe szakadt leányok elfeledik népviseletüket, hagyományaikat és nyelvüket is.A rendezvényt a kommunisták betiltották, ám az 1989-es decemberi fordulatot követően, mivel újra időszerű lett a gondolat, talán most méginkább, mint valaha, 1990 óta minden év júliusában megszervezik. Sajnos az 1000 székely népviseletbe öltözött lány XXI. századbeli fényképe még várat magára, de ez nem rettenti el a szervezőket. Évről évre egyre színvonalasabb rendezvénnyek szervezésével harcolnak azért, hogy fenntartsák ezt a szép hagyományt, a népviselet, a tánc és az ének ünnepét.