1898. szeptemberében gyilkolta meg Luigi Lucheni olasz anarchista Genfben Wittelsbach Erzsébet magyar királynét. A sokak által csak Sziszinek becézett uralkodónő igen népszerű volt a magyarok körében, valóságos kultusza alakult ki hazánkban. A magyarokat nagyon szerette szabad, a bécsi udvar elől gyakorta menekült Magyarországra.

Halála megdöbbentette a közvéleményt, az egész ország gyászolta hőn szeretett királynéja elvesztését. Emlékének tiszteletére állított szobrot Csíkszereda 1900. szeptember 10-én a vasútállomás mellett. A terület közepén az őt ábrázoló gyönyörű nőalak Ballak Zoltán budapesti szobrászművész alkotása volt, amely az első köztéri szobor volt a megyeszékhelynek. Az Erzsébet-szobor körül kialakított park Acél Ödön vasútépítő mérnök tervei alapján készült el, majd a későbbiekben teniszpálya is létesült a közelében. A század elején közkedvelt találkahelynek számított, amely tükrözte a boldog békeévek polgári eleganciáját.

1902-ben, ugyancsak Sisi tiszteletére, a Magyar Királyi Honvédzászlóalj is állított laktanyája kertjében egy 4 méter magas oszlopot, amelyet a zászlóaljban szolgáló csíkzsögödi Gáll Kálmán készített el.

1919-ben mindkét alkotást román csapatok pusztították el, majd maradványait a helyi Csíki Székely Múzeumban őrizték hosszú éveken át. A park sorsa is ebek harmincadjára jutott az évtizedek során, ma már csak nyomokban őrzi azt, hogy itt egykoron virágzó társasági élet folyhatott.

Képek:

  1. Az Erzsébet-liget. Forrás: https://liget.ro/
  2. A Magyar Királyi Honvédzászlóalj laktanyája