Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott Hargita megye tanácsa Úzvölgye település határaiba

Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott hétfőn délután Hargita megye tanácsa az elnéptelenedett Úzvölgye település határaiba. A táblaállításra azt követően került sor, hogy Hargita megye a sajátjaként telekkönyveztette a településen áthaladó megyei utat, és a törvényes határidőn belül senki nem támadta meg a lépést a bíróságon.

    A település határait jelző táblák olyan területre kerültek, amelyet Bákó megye is magáénak tekint. A Bákó megye határát jelző tábla a most megjelölt településtől nyugatra, Hargita megye felé van kitéve.

    A hétfőn délután, már sötétben tartott táblaállítási ceremóniát élőben közvetítették Borboly Csabának, a Hargita megyei önkormányzat elnökének a közösségi oldalán. A politikus elmondta: a megyehatár táblát mindaddig nem tehetik ki, míg a határ megállapítása per tárgyát képezi. Hozzátette: a település határát jelző táblák sem oda kerültek, ahová szeretnék, de pillanatnyilag a most behatárolt területre rendelkeznek a tulajdonjogot igazoló telekkönyvi kivonatokkal.

A hétfő délutáni eseményen jelen voltak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a csíki képviselő- és szenátorjelöltjei, valamint a csíki medence több polgármestere. A táblákat katolikus pap szentelte meg.

A vasárnapi videóban Hajdu Gábor képviselőjelölt arról beszélt, hogy miután jogerős bírósági ítéletekkel sikerült tisztázni, hogy a terület Csíkszentmárton községhez tartozik, a határt is meg kell jelölni, hogy "akik befurakodnak ártó szándékkal, tudják, hogy hol járnak".

A jogász képviselőjelölt arra az ítéletre utalt, amelyben a Marosvásárhelyi Táblabíróság október elején jogerősen elutasította a Bákó megyei Darmanesti Csíkszentmárton község elleni keresetét. A területre igényt tartó Darmanesti bírósági úton próbálta érvényteleníteni azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, mely a község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a temető szomszédságában álló egykori kaszárnyasort. A táblabíróság arra hivatkozva utasította el a keresetet, hogy a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot kormányhatározat is megerősítette, ezért a kormányhatározatot kellene érvényteleníteni.

Darmanesti önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. A tavaly júniusi erőszakos eseményeket szervező szélsőségesen nacionalista Calea Neamului Egyesület december elsejére, a román nemzeti ünnepre is megemlékező rendezvényt hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe.

-MTI-

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtottak végre egy bírósági ítéletet

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet - közölte 2020. október 12-én a Székelyhon.ro portál.

Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket. A bukaresti táblabíróság júniusban jogerős ítéletben kötelezte a polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév.

A városvezetés úgy hajtotta végre a jogerős ítéletet, hogy a magyarul majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágta és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé rögzítette.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda leköszönő polgármestere a Székelyhonnak elmondta: volt olyan elképzelés is, hogy a táblákat 90 fokkal balra elfordítva, függőleges formában teszik vissza, szétvágás nélkül. Így ugyanis a korábban hátul levő román megnevezés felül került volna, de végül elvetették ezt a megoldást és a táblák elvágásáról döntöttek.

A polgármester úgy vélte: az utcanévtáblák nyelvi sorrendje esetében a bíróság "törvényhozóként" lépett fel, mivel ezt semmilyen jogszabály nem rögzíti. A feljelentő az alkotmányra hivatkozott, amely szerint az országban a román az egyedüli hivatalos nyelv, valamint azokra a jogszabályokra, amelyek a településnevekre, forgalmi táblákra, közintézmények megnevezéseire vonatkoznak. A bíróság ennek ellenére mind első, mind másodfokon a feljelentő egyesület javára döntött.

 

Fotó: Kétnyelvű utcanévtábla Csíkszeredán 2013. november 8-án. MTI Fotó: Haáz Sándor

Testvérvárosok, partnervárosok

Testvérvárosok

   Balti ,  Moldova
   Budakeszi ,  Magyarország
   Cegléd ,  Magyarország
   Gödöllő ,  Magyarország
   Gyula ,  Magyarország
   Hajdúnánás ,  Magyarország
   Heves ,  Magyarország
   Kaposvár ,  Magyarország
   Makó ,  Magyarország
   Óbecse ,  Szerbia
   Óbuda-Békásmegyer ,  Magyarország
   Riehen ,  Svájc
   Székesfehérvár ,  Magyarország
   Tiszaújváros ,  Magyarország
   Zselíz/Zeliezovce ,  Szlovákia
   Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat ,  Magyarország

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

A 2006-ban megnyitott csíkszeredai külképviselet kiemelt fontosságú intézménnyé nőtte ki magát Székelyföldön, amelyről kevesen tudják, hogy a három székelyföldi megyén túl négy moldvai megye – Bákó, Neamţ, Suceava és Botoşani – is a csíkszeredai konzulátus kerületéhez tartozik.

Cím: 530210 Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 45.
Ügyfélfogadás: 530210 Csíkszereda, Gál Sándor utca 9.
Telefon: (00) (40) 366 - 087-000
Misszióvezető: Tóth László (főkonzul)
Email: mission.csk@mfa.gov.hu

Gond esetén a nap 24 órájában elérheti a Csíkszeredai Magyar Konzuli Hivatalt. Munkaidőben a (00) (40) 366 - 087-000 telefonszámon, munkaidőn túl a konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti ügyeleti telefonvonalon:

Magyarországról ingyenesen a 06-80-36-80-36 zöldszámon, amely a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központunkban, Budapesten van.
Külföldről a +36-80-36-80-36 illetve WhatsApp – +36-30-36-36-111 – és Viber – +36-30-36-36-555 – platformokon elsősorban szöveges üzenetek formájában.